Coachen met paarden

paard & kudde

Wat is coachen met paarden?

In het coachen met paarden maakt de coach gebruik van het natuurlijk gedrag van het paard als kuddedier en vluchtdier om de mens te helpen meer in hun kracht te staan.

Paarden in de vrije natuur

Paarden overleven in de natuur vanuit de veiligheid van de kudde en zijn hierbij afhankelijk van hun kuddegenoten. Paarden hebben sterk ontwikkelde zintuigen en zijn zich doorlopend gewaar van hun omgeving en de kleinste verandering hierin. Paarden zijn in staat direct een leider te herkennen en een duidelijke rangorde binnen hun kudde te bepalen op basis van elkaars kwaliteiten. 

In de vrije natuur is het paard als prooidier afhankelijk van de kudde om te overleven. Wanneer zij moeten vluchten voor gevaar, blijven de dieren als kudde bij elkaar waardoor ze een minder makkelijke prooi zijn. Om samen te kunnen vluchten moet elk dier gezond zijn. Paarden helpen elkaar hierbij, zij geven bescherming en kunnen spanning van een kudde-lid dat ziek is overnemen en af laten vloeien. Spanning afvloeien doen ze, net als wij, door te geeuwen.

paard & mens

Hoe helpt een paard ons?

Een paard maakt geen onderscheid tussen mens en dier. Zodra je met een paard in een afgesloten ruimte staat vorm je samen een kudde en reageert het paard op jou vanuit zijn natuur. Paarden communiceren non-verbaal, oftewel met hun houding, gedrag en uitstraling. De paardencoach heeft ervaring met het duiden van deze lichaamstaal. Wij, mensen, zijn in staat om met ons ratio onze gevoelens te beredeneren en weg te stoppen. Verstopte, genegeerde gevoelens vormen dan alsnog onbewust een blokkade. Het paard voelt dat er iets niet klopt, dat er iets is dat geheeld moet worden om samen een sterke kudde vormen.

Het paard laat ons zien waar een blokkade in onze energie zit door er met zijn neus naar toe te gaan. Hij kan op gevoelsniveau contact met ons maken door onze uitstraling en lichaamstaal te spiegelen.

Het paard reageert zonder oordeel en heel direct. Doordat hij contact maakt met ons gevoel worden wij uitgenodigd om op gevoelsniveau te communiceren.

Wanneer er een balans is tussen ratio en gevoel ‘hoofd en hart’ voelt het paard zich veilig en kan hij naast ons staan. Dit is voor de coachee en ook de coach een mooi en vaak indrukwekkend moment!

ons aanbod

Individuele coaching

In deze één op één coaching met het paard komen de thema’s die werkelijk in jouw leven aan de orde zijn naar voren.

Systemisch coachen

Bij steeds terugkerende patronen die je weerhouden jouw eigen plek in te nemen zou de vraag kunnen zijn: wat probeer jij onbewust op te lossen voor jouw familiesysteem?

Stem & Paard

Samen zingen tussen de paarden! Deze methode heb ik ontwikkeld in samenwerking met Sylvia Bosveld van Caprilli Coaching.

meer informatie

In een kleine groep zing je klanken en mantra’s onder begeleiding van de zangcoach veilig achter een draad, in de manege/paddock waar één of meerder paarden lopen. Door klank te geven kunnen we het vrijmaken van spanningen in ons lichaam vergemakkelijken. De paarden reageren op deze verandering in energie en er ontstaan vanzelf individuele paardencoach sessies.

Duo coaching 

Je komt met je partner of vriend(in). Je krijgt een individuele coaching maar gaat ook samen bij het paard in de paddock. Doordat de nadruk ligt op non verbale communicatie, op gevoelsniveau, zie en voel je de verandering in elkaars energie en lichaamstaal. 

Stem & Paard